TOG Sosyal Girişimcilik Kuluçka Programı 28 Mart 2024

Program Hakkında

Toplum Gönüllüleri Vakfı olarak, sosyal girişimcilik alanında gençlerin potansiyellerini keşfetmelerine ve projelerini sürdürülebilir iş modellerine dönüştürmelerine destek olmak için Sosyal Girişimcilik Kuluçka Programını başlatıyoruz.

Sosyal Girişimcilik Kuluçka Program kapsamında, gönüllülerimize sosyal sorunlara inovasyon odaklı çözümler bulmaları ve bu çözümleri sosyal fayda odaklı iş modellerine dönüştürebilme imkânı sunuyoruz. Program kapsamında katılımcılar, sosyal girişimcilik konseptlerini anlayacak, iş planlarını geliştirecek ve topluma fayda sağlayacak iş modelleri oluşturacaklar.

Sosyal Girişimcilik Kuluçka Programı'na katılarak sosyal fayda odaklı projelerinizi hayata geçirme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Program Süreci

  1. Başvuruların Alınması:       
    Programa Toplum Gönüllüleri Vakfı çatısı altında gerçekleşmiş, belirli bir hedef kitleye ulaşarak deneyim kazanmış TOG topluluklarının projeleri ve bağımsız proje grupları çevrimiçi olarak başvurabilecek. Başvurular, 28 Mart – 7 Nisan tarihleri arasında alınacak ve başvuru formlarındaki bilgiler değerlendirilecek.       
     
  2. Başvuruların Değerlendirilmesi:       
    Başvurular, girişimcilik ekosistemindeki uzman bir değerlendirme ekibi tarafından incelenecek ve adayların projeleri, sosyal etki potansiyeli ve yenilikçilik kriterleri doğrultusunda değerlendirilecek. Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın tüm çalışmalarında kriter olarak kullanılan; coğrafi dağılım, kadın-erkek dengesi, mezun durumda olmama kriterleri değerlendirmede dikkate alınacak. Programa, maksimum 5 proje dahil edilecektir. Sonuçlar 9 Nisan’da açıklanacak.       
     
  3. İdeaton Programı:       
    Program "İdeaton" etkinliği ile başlayacak. 48 saat sürecek İdeaton etkinliğinde ekipler öncelikle interaktif ve girişimcilik odaklı eğitimler alacaklar, ardından aşama aşama iş modellerini tasarlayıp, geri bildirim alacaklar. Ekiplerin tasarladıkları iş modelleri hakkında geri bildirim almaları için eğitimler sonrasında mentoring programı düzenlenecek. Mentoring programında ekiplerin 15 girişimci ile bir araya gelerek birebirde iş modellerini anlatma imkânı bulmaları hedeflenmektedir. İdeaton TOG Ankara Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenecektir.        
     
  4. İş Geliştirme Odaklı Eğitimler:       
    İdeaton sonrasında katılımcılara B2B/B2C pazarlama, finans yönetimi, tasarım odaklı düşünme, sunum teknikleri ve sosyal etki ölçümü gibi konularda eğitimler verilecek. Uzmanlar ve sektör temsilcileri tarafından online oturumlar düzenlenecek.
    Ekiplerin proje geliştirme süreçlerine eğitimlerle beraber mentoring programı da dahil olacak. Eğitim süresi boyunca her ekibin proje konularıyla bağdaşan ve danışabilecekleri daimî bir mentoru olacak. Ekipler daimî mentorleri ile haftalık görüşme yapma imkanına sahip olacak, iş modellerinin hayata geçmesi noktasında destek alabilecekler. Programın sonunda Online Yuvarlak Masa etkinliği düzenlenecek. Yuvarlak Masa etkinliği ile iş modelleri sahada uygulanmadan önce başarılı girişimcilerden geri bildirim alınabilmesi amaçlanır. Yuvarlak Masa etkinliği kapsamında ekipler 15 mentor ile bir araya gelirler.       
     
  5. Demo Day Programı:       
    Program sonunda yapılan çalışmaları daha geniş kitlelere ulaştırmak ve iş modellerini maddi destek almasını sağlamak için Demo Day etkinliği düzenlenmesi hedeflenir. Etkinliğe Toplum Gönüllüsü gençler, TOG’un paydaşları, iş birliği yapılan şirketler, önde gelen girişimler ve yöneticiler, kamu kurumu yöneticileri davet edilir.
    Etkinlikte öncelikle ekiplerin iş modellerini tanıtmaları ve networking kurmaları için fuar alanı oluşturulur. Sonrasında ekiplerin iş modellerini anlattıkları Demo Day sunumlarına geçilir. Etkinlikte her ekibe iş modellerini misafirlere anlatmaları için 10 dakika süre verilir.        
    Demo Day programı öncesinde ekipler kendi kampanya sayfalarını oluşturacak ve kitle fonlama kampanyaları ekiplerin sunumu sonrasında tanıtılıp, programa katılan kişilerden anlık destek toplanması mümkün olacak. İş modellerinin hayat geçirilebilmesi için gerekli bütçenin kitle fonlaması ile toplanması hedeflenir.
    Ekiplerin iş modellerini tanıttığı sunumların sonunda program tamamlanır.

 

Program Sonrası

Sosyal Girişimcilik Kuluçka Programı'ndan mezun olan girişimciler için destek ve büyüme süreci başlar! Program sonrasında iş modellerini sürdürülebilir bir şekilde hayata geçirmek isteyen girişimciler, izlemek istedikleri yol konusunda danışmanlık ve destek alırlar.

Kurumsal Yapı Süreçleri Desteklenecek:       
Girişimciler, iş modellerini şirketlere dönüştürmek için gereken adımları atarken, programımızdan uzman mentorler ve danışmanlar eşliğinde destek alacaklar.

Büyüme ve Genişleme Fırsatları:       
Program, girişimcilerin iş modellerini büyütmeleri ve genişletmeleri için fırsatlar sunacak. Yatırımcılarla tanışma, ortaklık fırsatları ve sektördeki potansiyel iş birlikleri gibi desteklerle girişimcilerin büyüme yolculuklarına destek olacak.


Programı Takvimi

28 Mart – 7 Nisan 2024 - Başvuruların Alınması
9 Nisan 2024 - Başvuruların Açıklanması
26-28 Nisan 2024 - Seçilen Projelere Yönelik İdeaton Programı        
22 Nisan – 8 Temmuz 2024 - İş Modellerinin Hayata Geçmesine Yönelik Eğitimler ve Mentoring Programları       
Ağustos 2024 - Demo Day Programı

 

Başvuru Formu Soruları

Başvuruda bulunacak ekipleri cevaplayacağı sorular; 

  • Projenizin Ele Aldığı Sosyal Sorun Nedir?
  • Projeniz Nedir?
  • Projenizin Hedef Kitlesi
  • Sahada Yaptığınız Çalışmalar Nelerdir? Kaç Kişiye Ulaştınız?
  • Projeniz Belirlenen Sorunu Ortadan Kaldıracak Çözümler Sunuyor mu?
  • İş Fikrinin Gelecek Planlamaları Nedir?
  • Projenizi ve Ekibinizi Anlatan Bir Dakikalık Video

>>Başvuru Formu<<