Toplum Gönüllüleri Vakfı Afet Çalışmaları 01 Eylül 2023

TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI AFET ÇALIŞMALARI 

TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI AFET BÖLGESİNDE FAALİYET GÖSTEREN 10 DESTEK MERKEZİYLE; DEPREMDEN ETKİLENEN GENÇLER, ÇOCUKLAR VE KADINLAR İÇİN SOSYAL VE DUYGUSAL DESTEK SAĞLAYACAK!  

2002 yılından bu yana burs ve mentorluk programlarıyla gençleri güçlendiren ve onların Türkiye’nin dört bir köşesindeki sosyal sorumluluk projelerini destekleyen Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) 6 Şubat’ta gerçekleşen depremin ardından harekete geçti. TOG; depremin hemen ardından afet bölgesindeki acil kodlu ihtiyaçlara destek olurken aynı zamanda gönüllü koordinasyonunu sağlayarak yardım depolarındaki çalışmalara katkı sağladı. 6 Şubat’tan bu yana 3.000’den fazla Toplum Gönüllüsü genç, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep’teki yardım çalışmalarına katıldı. Gençler, depremin olumsuz etkilerini hafifletmek için başta çocuklar olmak üzere gençler ve genç kadınlar için de projeler gerçekleştirdi.  

“Umutsuzluğa kapılırsan, dayanışmayı hatırla” diyerek afetten etkilenen herkese umut vermeye çalışan gençlerin başlattığı dayanışmanın sürdürülebilir olmasını amaçlayan Toplum Gönüllüleri Vakfı, paydaşlarının desteğiyle 10 Destek Merkezi açtı!  

Destek Merkezleriyle Dayanışma Sürecek  

6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından yıkımın en fazla olduğu Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Malatya illerinde gönüllü çalışmalara katılan Toplum Gönüllüsü gençler; yardım depolarının yanı sıra projeleriyle de depremin olumsuz etkilerini hafifletmeyi amaçladı. Gençlerin oluşturduğu “Öğrencim Olur Musun?” projesi ekibi lise ve üniversiteye hazırlık öğrencilerine ihtiyaç duydukları konularda ders anlattı.  “Gökyüzü Kadar Oyun” projesi ekibi de çocuklarla oyun oynayarak, çeşitli atölyeler ve eğlenceli deneyler yaparak onların iyileşme sürecine katkı sağladı. Gençler projeleriyle, 1.000’den fazla çocuğa ve gence ulaştı. Afetin yıkıcı boyutu sebebiyle toparlanma sürecinin uzun olacağını öngören Toplum Gönüllüleri Vakfı, gençlerin başlattığı dayanışmanın sürdürülebilir olması için kalıcı merkezleriyle afetten etkilenenlere destek olmaya başladı.  

 

5 Şehirde 9 Destek Merkezi & 1 Gezici Destek Merkezi Tırı ​ 

10 Destek Merkezi    

 

Neler yapılacak? ​ 

Çocuklar için; oyun, bilim ve sanat atölyeleri.  

Gençler için; sanat atölyeleri, spor etkinlikleri ve okul destek çalışmaları yapılacak.  

Kadınlar için; hobi faaliyetleri, meslek edindirme, öz bakım becerilerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitim ve atölyeler gerçekleşecek. Psikososyal destek fırsatları sağlanacak.  ​ 

Kütüphaneler, bilgisayar atölyeleri ve ders çalışma alanları oluşturulan bu merkezlerde hayata geçirilecek faaliyetlerden ayda 10.000’in üstünde çocuk, genç ve kadına ulaşılması hedefleniyor. 

Destek merkezleri, misyonlarını tamamladıktan sonra Toplum Gönüllüleri Vakfı Gençlik Merkezleri olarak yeniden değerlendirilecek. Gençlerin, çocukların ve kadınların kullanımına açık olacak.  

Afet Burs Fonuyla Eğitime Destek  

Bugüne kadar 100’den fazla burs fonuyla 10 binden fazla genci destekleyen Toplum Gönüllüleri Vakfı, depremden sonra oluşturulan Afet Burs Fonu’yla afetten etkilenen üniversiteli gençlerin gelecek hayallerine katkı sağlamayı amaçlıyor. 2022-2023 eğitim yılı Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu verilerine göre; depremden etkilenen 630.000’den fazla üniversite öğrencisi bulunuyor. TOG, yaptığı iş birlikleriyle şu an 500’den fazla gencin eğitimine katkı sağlıyor.  

21 yıldır gençleri güçlendirmeyi amaç edinen Toplum Gönüllüleri Vakfı, afet bölgesindeki gençlerin yalnızca eğitimlerini değil, sosyal hayatlarını da desteklemeyi amaçlıyor. Bu sebeple gençler Afet Burs Fonu’ndan okul dönemi süresince değil, yıl boyunca yararlanabilecek. Fonu büyüterek daha fazla gence ulaşmayı hedefleyen TOG, eğitime inanan üniversiteli gençleri desteklemek isteyen herkesi katkı sağlamaya davet ediyor.